DATUM OBJAVE:

Održana uvodna konferencija – “Umjetnost čitanja”

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je u petak 22.07.2022. Udruga Arteco Pavletić, iz Malina u Općini Oriovac, uz partnerstvo Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, održala uvodnu konferenciju na kojoj je predstavljen najnoviji EU projekt udruge pod nazivom „Umjetnost čitanja“.

Udruga Arteco Pavletić poznata je u općini po svojem tematskom parku skulptura izrađenih od ekoloških materijala, a s vremenom se udruga odlučila okušati i u djelatnosti društvenog poduzetništva u sklopu koje provodi različite obrazovne i umjetničke EU projekte kojima nastoji doprinijeti lokalnoj zajednici. Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška posvećena je različitim oblicima pomoći i poboljšanja sveopće kvalitete života osobama s poteškoćama sa sluhom.

Svrha projekta „Umjetnost čitanja“ je podizanje razine svijesti o važnosti kulture čitanja među mlađima od 25 godina, starijima od 54 godine, osobama s invaliditetom (s posebnim naglaskom na gluhe i nagluhe osobe) te među pripadnicima romske nacionalne manjine i drugih nacionalnih manjina, ponajprije iz ruralnih područja Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Cilj projekta je osiguranjem dostupnosti materijala i različitim aktivnostima potaknuti čitanje i čitalačke kompetencije među nabrojanim skupinama radi prevencije njihove socijalne isključenosti. Projekt će se provesti u sklopu 60 radionica i povezanih događanja, utemeljenih na neformalnim i interaktivnim oblicima učenja i druženja.

Budući da čitanje pruža mnoge blagodati, nadamo se da će projekt dugoročno dovesti do uzajamnog oplemenjivanja duha svih uključenih. S jedne strane, projektom se želi sudionicima pomoći da otključaju svoje potencijale i integracijom u širu zajednicu iskoriste prilike za obogaćivanje svojeg života i života svoje zajednice. S druge strane, kako svaki čovjek u sebi sadrži cijelo jedno blago skrivenih darova i afiniteta, sudionici projekta bi mogli jednoga dana svojim talentima i postignućima uljepšati živote i široj zajednici. No, najviše od svega, radujemo se užitku samog čitanja i guštu druženja u sklopu projekta!

Na uvodnoj konferenciji, predsjednik udruge g. Zoran Pavletić predstavio je Udrugu Arteco Pavletić te objasnio njenu misiju i viziju, a motivaciju za partnersko sudjelovanje u projektu pojasnio je g. Josip Bošnjak, administrativni tajnik Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška. Voditelj projekta, g. Kristijan Vrlazić, upoznao je prisutne s općim konceptom, svrhom i detaljima projekta te je nakon toga g. Zoran Pavletić predstavio skulpturu počinulog i cijenjenog intelektualca g. Dragutin Pasarića, poznatog književnika i novinara koji je bio jedna od temeljnih inspiracija i namjeravani suradnik projekta. Podršku projektu izrazili su i načelnik općine g. Antun Pavetić te predsjednik općinskog vijeća g. Matija Jošić. Priča je zaokružena svečanim domjenkom i ugodnim druženjem koje je uslijedilo.

Za kraj, valja spomenuti dodatne detalje o projektu „Umjetnost čitanja“ (UP.02.1.1.15.0021).

Nositelj projekta je Udruga Arteco Pavletić, a partner projekta je Udruga gluhih i nagluhih Nova gradiška. Projekt se provodi u sklopu operativnog programa Europskog socijalnog fonda „Učinkoviti ljudski potencijalni“ za operativno razdoblje 2014. – 2020., na temelju poziva za prijavu projekata „Čitanjem do uključivog društva.“ Projekt će trajati 12 mjeseci, od 05.07.2022. do 05.07.2023. te će se provoditi na području Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85% (391.272,00 kuna), a projekt je sufinancirala i Republika Hrvatska iz Državnog proračuna (posredstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva) u iznosu od 15% (60.048,00 kuna).

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge Arteco Pavletić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email