DATUM OBJAVE:

ODRŽAN PROGRAM „UČIONICA ZNAKOVANJA“ ZA GLUHE & NAGLUHE

Dragi naši čitatelji i pratitelji, obavještavamo da se prostorima Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, u Novoj Gradiškoj, između 24.01.2023. i 06.06.2023., održao program „Učionica znakovanja“, u sklopu projekta Europske unije sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, „Umjetnost čitanja“, UP.02.1.1.15.0021, koji se odvija u partnerstvu udruge Arteco Pavletić i Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška.

Program je bio namijenjen gluhim i nagluhim osobama, ali i svima ostalima zainteresiranim za stjecanje temeljnog znanja o hrvatskom znakovnom jeziku.

Radionice u sklopu programa bile su:

1. Upoznavanje sa znakovnim jezikom

2. Upoznavanje s gluhoćom

3. Učenje dvoručne i jednoručne abecede

4. Oblikotvorna obilježja hrvatskog znakovnog jezika

5. Brojevi i vrijeme te godišnja doba i dani u tjednu

6. Zamjenice i članovi obitelji te osobine ličnosti i snalaženje u prostoru

7. Biljke i životinje te boje i moda

8. Osnove znakovnog jezika u svakidašnjem životu

Ovaj je program pružao ne samo osnovno znanje o hrvatskom znakovnom jeziku, već i uvid u svijet gluhih i nagluhih osoba, čime je sudionike poticao na veću empatiju i razumijevanje. Kroz edukativne radionice, sudionici su se upoznali s dvoručnom i jednoručnom abecedom, brojevima, vremenom i osnovnim izrazima potrebnim za svakodnevnu komunikaciju. Ujedno, stekli su dublje razumijevanje oblikotvornih obilježja hrvatskog znakovnog jezika, što je pojačalo njihovu komunikacijsku vještinu. Ovaj program je otvorio vrata prema novom načinu komunikacije i interakcije, čime su sudionici poboljšali svoje socijalne vještine i postali osjetljiviji na potrebe gluhih i nagluhih osoba u njihovoj zajednici.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju!

Više o projektu „Umjetnost čitanja“ možete pročitati na web stranici udruge Arteco Pavletić: https://arteco.hr/eu-projekti/umjetnost-citanja/

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email