DATUM OBJAVE:

Edukacija o informatičkoj pismenosti znakovnim jezikom

Informatička pismenost i obrazovanje u današnjem suvremenom društvu znanja jednako je važna poput čitanja i pisanja, a uključuje znanja i vještine poput rada sa softverom za obradu teksta i proračunskim tablicama, korištenjem web preglednika, elektroničke pošte i internet pretraživača.  Mnogim marginalnim skupinama društva poput gluhih i nagluhih osoba ova je mogućnost limitirana te je prepoznata kao velika poteškoća u rastu i razvoju osobe. 

Aktivnost u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta za osnaživanje lokalne zajednice“ značajno doprinosi gluhim i nagluhim osobama kao marginalnoj skupini društva kojoj je limitirana mogućnost za jačanje informatičke pismenosti. O čemu se zapravo radi?  U sklopu istoimenog projekta u tijeku je set od 25 edukacija o informatičkoj pismenosti koje provodi Connect It udruga za razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija iz Slavonskog Broda, kao partnerska organizacija projekta. Na edukacijama sudjeluju zaposlenici i zakonski zastupnici nositelja projekta Udruge Arteco Pavletić i preostalih partnerskih organizacija projekta, Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška i Udruga mladih Feniks iz Oroslavlja. 

Edukacija doprinosi osnaživanju kapaciteta prijavitelja i partnera namijenjenih za provedbu aktivnosti u lokalnoj zajednici usmjerenih na rješavanje problema ciljanih skupina s kojima rade. No zapravo, edukacije doprinose i gluhim i nagluhim osobama, koji su ustvari krajnji korisnici partnera projekta, Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška. Toj marginalnoj skupini društva je limitirana mogućnost  za jačanje informatičke pismenosti, te radi toga, kako bi im se doprinijelo,  na svojem youtube kanalu Udruga Arteco Pavletić objavljuje istoimene edukacije s vizualnim prijevodom na znakovni jezik. Video se sastoji od tri paralelna elementa. Prvi element je snimka računalnog zaslona u kojoj predavač u realnom vremenu demonstrira rad u navedenim programima. Drugi element je zvučna snimka u kojoj predavač istovremeno dok radi naglas objašnjava svoje postupke i značajke navedenih programa. Treći element, u donjem desnom kutu zaslona, je snimka prevoditelja na znakovni jezik koji prevodi prvi i drugi element videa. Video se po potrebi može zaustaviti ili ubrzati odnosno usporiti kako bi svatko mogao upravljati svojim tempom rada. U slučaju nejasnoća, nositelj i partner projekta Udruga Arteco i Connect It ostavili su kontakt podatke, te otključane komentare u kojima je za svaku nejasnoću i potrebnu pomoć dopuštena sloboda obraćanja svakoj osobi, a oni će nastojati odgovoriti i pomoći u najkraćem mogućem roku, te na taj način doprinijeti povećanju mogućnosti usvajanja informatičkih znanja. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email